Sajtóközlemény – Az ELVSTRØM SAILS technológiai áttörése

A dán vitorlakészítő Elvstrøm Sails a héten megrendezésre kerülő düsseldorfi hajókiállításon mutatja be forradalmian új technológiáját, az EPEX-et.

A bemutatásra kerülő EPEX technológia forradalmasította a modern vitorlagyártás eddig ismert technikáját. A legtöbb vitorlagyártó által használt fűtőhengerek helyett a membrán rögzítésének egyedülálló folyamatához vákuum rendszert használnak.

Három éves fejlesztés és kutatás után a dán aabenraai bázis közelében felépített 2000 nm-es gyár lett az EPEX vákuumágy otthona. Az EPEX membránok egy robotállvány segítségével készülnek, ez helyezi a filmeket az ágyba, és fekteti le az erősítő szálakat 0,8 bar nyomás alatt. A vákuum szerepet játszik abban is, hogy az eredeti rendszer felületi egyenletességét elősegítse.

Andrew Smith, az Elvstrøm Sails tervezési igazgatója így magyarázza:
 
"Az eredeti, fűtőhengeres eljárásnál, amint nyomást kapott az anyag, a szálak összenyomódtak, a szálak között repedések, hézagok keletkezhettek. A laminátok szétesésének ez az elsődleges oka. Az EPEX rendszer azonban nagyon magastól a vákuumig alkalmaz nyomást, mely hézagmentes laminátokat eredményez. A nyomás egyenletesen oszlik el az ágyon, előre meghatározott ideig. Ez ráadásul egy sokkal erősebb kötést eredményez a membránrétegek között, így a vitorla hosszabb ideig lehet repedésmentes.”

Az első EPEX vitorlák tavaly nyáron készültek el egy 40 lábas versenyhajóra, és egy 35 lábas túrahajóra betekerős és reffelhető változatban. Sok mérföld és használati idő eltelte után a laminát tökéletesnek bizonyult. A tesztelési eredmények a használat után változatlanok maradtak, megerősítve azt, hogy a technológia sikeresen működik.

“Lenyűgözőek az EPEX eredményei” jegyzi meg Jesper Bank, a cég kereskedelmi igazgatója. “Az Elvstrøm Sailsnél büszkék vagyunk a folyamatos tervezések és fejlesztések eredményeire. Az EPEX egy mérföldkő a vitorlagyártásban, és nagyon várjuk, hogy ezt a düsseldorfi kiállításon bemutathassuk az érdeklődőknek. A standunkra EPEX technológiával készült membránhidat építettünk, melyen a látogatók átsétálhatnak. Így szeretnénk demonstrálni, hogy a termék milyen strapabíró.”

Aabenraa, 2009. január 16.

Elvström dolgozatok:

Szálak és szövetek - pdf

 

Elvström Hungary telefon: 0630-9998665, e-mail: info@elvstrom.hu